Med 122 mia. kroner sætter indtægterne fra selskabsskatten ny rekord, viser nye tal. I dag stammer omkring 10 mia. kroner af stigningen i det økonomiske råderum fra stigende indtægter fra selskabsskatten. Tiden er kommet til at sænke selskabsskatten og fremtidssikre virksomhedernes konkurrenceevne, mener Dansk Erhverv-topchef.
Indtægterne fra selskabsskatten har nået en ny historisk milepæl.
Statens indtægter fra virksomhedernes selskabsskat nåede i 2024 op på 122 mia. kroner, viser nye tal.
Det er en historisk rekord og omkring 17 mia. kroner mere end året før. Og det er en fordobling på 8 år.
Samtidig nåede selskabsskattens andel af de samlede indtægter fra skatter og afgifter i Danmark også et nyt historisk højt niveau.
I dag stammer omkring 10 mia. kroner af stigningen i det økonomiske råderum fra stigende, strukturelle indtægter fra selskabsskatten.
Tiden er derfor kommet til at sænke selskabsskatten, mener Dansk Erhverv.
”Med det historisk høje indtægtsniveau fra selskabsskatten bør man fra politisk side prioritere at fremtidssikre virksomhedernes konkurrenceevne ved at sænke selskabsskatten. Det vil koste 5-6 mia. kroner at sænke selskabsskatten til 19 pct. Det vil med andre ord så rigeligt kunne finansieres fra stigningen i det økonomiske råderum, som virksomhedernes i høj selv har været med til at levere,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.
Ved at sænke selskabsskatten til 19 pct. vil man øge Danmarks BNP med omkring 8 mia. kroner, viser beregninger.
Vækstmotor på én cylinder
I en tid med geopolitisk uro, risiko for omfattende handelskrige og udfordringer med Europas konkurrenceevne er det afgørende at sikre de rette rammevilkår for dansk erhvervsliv.
”Det går godt i dansk økonomi netop nu. Men vi kan ikke være sikre på, at det bare varer ved – slet ikke i den tid, vi lever i nu. Derfor er det afgørende, at vi fortsat skaber de bedst mulige rammevilkår for danske virksomheder til fortsat at kunne sikre velstand og velfærd til Danmark. Vi ved, at selskabsskatten er en af de mest væksthæmmende skatter,” siger Brian Mikkelsen.
Samtidig har væksten i dansk økonomi skiftet profil over de senere år sammenlignet med tiden før corona.
Den danske vækstsucces gennem de seneste fire år hviler udelukkende på en velfungerende eksportmotor som følge af danske virksomheders evne til at afsætte deres varer og services.
Omvendt er investeringerne herhjemme i de seneste år faldet med 85 mia. kroner og trækker ned i væksten, mens privatforbruget står stille.
”Det er en udfordring for dansk økonomi, at vores vækstmotor så at sige kører på én cylinder. Det er risikabelt at være helt afhængige af vores eksport i en tid med stor uro på den geopolitiske scene og risiko for handelskrig,” siger Brian Mikkelsen:
”Samtidig oplever vi et Europa under pres fra andre dele af verden, hvor man i den grad ruller den røde løber ud for erhvervslivet. Derfor er der brug for et stærkere fokus på at styrke rammevilkårene for at kickstarte investeringerne i den indenlandske vækst og i det, vi skal leve af i fremtiden.”
Download analysen herunder: HER
Kilde Dansk Erhverv